Академија за Front End Програмирање

ПРЕГЛЕД
Целта на Академијата за Front End Програмирање е да ги трансформира учесниците од почетници во професионални Front End програмери. Преку супер-интензивна 28 неделна програма + 8 недели довршување на финалниот проект, симулација на реална работа и изработка на вистинска Web апликација, се навлегува длабоко во програмерската логика, од програмскиот јазик па сѐ до бизнис стратегијата на апликацијата. На крајот од Академијата учесниците ќе имаат направено 3 комплетно функционални Web апликациии на кои ќе се гордеат и ќе ги лансираат како готови Web решение. 
По завршувањето на Академијата започни нова кариера како програмер, вработи се во некоја од нашите партнерски компании или започни твој бизнис.

ЗА КОГО Е НАМЕНЕТА?
За оние кои сакаат промена во кариерата
Не си задоволен од она што го работиш, од секогаш си сакал/a да бидеш Front End програмер но не знаеш од каде да почнеш? Никогаш не е доцна за да започнеш нова и успешна кариера.
За амбициозни претприемачи
Имаш бизнис идеја, се обидуваш да креираш твој производ и Web апликацијата е неизбежен дел? Научи да програмираш и постави ги темелите за твојот нов бизнис.
Почетници
Не е потребно големо претходно искуство. Од нашите учесници бараме љубопитност, посветеност и решителност за постојано учење. Ако сакаш да научиш да дизајнираш Web апликации од почеток, оваа програма е за тебе.
Професионален развој
Работиш со Front End програмери и сакаш да го разбереш нивниот јазик? Оваа академија ќе ти овозможи унапредување и развој на твојот бизнис.
ШТО ЌЕ НАУЧИШ?
Web Развој
Што значи целиот код и како се пренесуваат дизајнот и функциoналностите на самиот уред.
Git
Како да работиш во тим кој што е задолжен за еден ист проект, притоа секој да го има истиот код на својот уред.
HTML5 and CSS3
Како да ја изградиш и да го добиеш посакуваниот изглед и динамики на Web страната.
Bootstrap
CSS библиотека која ќе ви го олесни градењето и на структурата и изгледот на Вашата Веб страна.
JavaScript
Како твојата страна да ги добие сите фунционалности кои ти се потреби, со цел да се направи поголема интерактивност.
AJAX
Како да преземаш податоци од сервер, без претходно да ја вчитуваш твојата страна? Динамичко додавање на елементи од сервер. 
jQuery
Како  да пристапуваш до елементите во DOM. Справување со eвентите, додавање на елементи и динамичко креирање на содржина.
React
При креирање на поголеми веб страни, со React ќе научиш како да го поделиш проектот на помали компоненти кои подоцна ќе можеш повторно да ги користиш.
ПРОГРАМА
Запознавање со програмата
1. Дефинирање на целите
2. Историја на програмирање и објаснување на технологиите кои ќе се користат
Инсталирање на потребните алатки
1. Инсталирање на Sublime 
GIT
1. Basic command line commands 
2. Creating a new project with Git 
3. Cloning, branches, merging
4. GitLab
HTML
1. Intro - Explaining what HTML is all about ?
2. Most used HTML tags 
3. Meta tags
4. Tables
5. Lists
6. Forms
7. HTML Best Practices
CSS
1. Intro - Why do you use CSS?
2. Text properties
3. CSS Units 
4. Box Model 
5. Background-properties
6. Positioning, float
7. Media queries
8. CSS Best Practices
Bootstrap
1. Intro - Why do you use Bootstrap?
2. Grid (Rows, Columns, FlexBox)
3. Basics (Typography, Text-alignment, Floats, Breakpoints)
4. CSS Components (Buttons, List groups, Forms, Input groups, Tables, Pagination)
5. JavaScript Widgets (Carousel, Tooltip, Collapse, Popovers, Modals)
6. Bootstrap Best Practices
Прв реален проект
1. Време за правење на проектот: 2 недели
JavaScript
1. Intro - The power of JavaScript, and why should you use it ?
2. Syntax, variables
3. Conditions
4. Loops
5. Functions
6. ES6
7. Objects
8. JavaScript Best Practices
jQuery
1. Intro - Why should you use jQuery?
2. Syntax
3. Selectors (Basic selectors, Content filters, Child filters)
4. Attributes/CSS (Attributes, Data, Offset, Width/Height)
5. Manipulation (DOM Insertion, Removal, Replacement)
6. Traversing (Filtering, Tree Traversal)
7. Events (Browser Events, Form Events, Mouse Events, Keyboard Events)
8. Effects (Basic, Custom, Sliding, Fading)
9. jQuery Best Practices 
Втор реален проект
1. Време за правење на проектот: 4 недели
AJAX
1. Intro - Why should you use AJAX and how AJAX works?
2. XMLHttpRequest Object
3. Sending request to a server
4. Getting response from server
5. AJAX Best Practices
React
1. Intro - Why should you use React ?
2. Components
3. Rendering Elements
4. JSX
5. States
6. Props
7. Handling Events
8. React Best Practices
Трет реален проект
1. Време за правење на проектот: 8 недели
Practice
1. Weekly goals and challenges
2. Q&A sessions with mentors
3. Workshops
УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ ОД ПРЕТХОДНИТЕ АКАДЕМИИ
Александар Трајковски
Без претходно искуство од програмирање. По завршувањето на академијата се вработи како програмер во GSIX
Алек Јаневски
Без претходно искуство од програмирање. По завршувањето на академијата се вработи како програмер во Bright Box
СТАНИ FRONT-END ПРОГРАМЕР
НАУЧИ ОД ЕКСПЕРТИ
Добиј менторство и инструкции од професионални програмери.
Биди еден од оние 4000+ луѓе кои поминале низ нашите програми.
ИЗРАБОТУВАЈ ВИСТИНСКИ АПЛИКАЦИИ
Учи да програмираш додека градиш вистински Web апликации.
Навлези длабоко во програмерската логика преку симулирање на реална работа.
ВРАБОТИ СЕ
Добиј помош при вработување од нашиот кариерен тим и добиј шанса да се вработиш во една од нашите партнерски IT компании.
НАЧИН НА АПЛИЦИРАЊЕ
Академијата започнува во  април 2020 година, часовите се одржуваат 3 пати во неделата во просториите на Brainster во Скопје.

Групите ќе бидат составени од 20 учесници.

Нашите партнери овозможуваат 6 делумни и една целосна стипендија.
28 + 8 неделна академија за програмирање: 2100 евра, со можност за плаќање на дел од сумата по вработувањето. Опции за плаќање на 24 рати без камата.
©2018 [codepreneurs]
Контакт:
070/384728
E-mail: contact@brainster.co